Gosselin Logistics news

Welcome to our news section

2,5 jaar na sluiting Inza-fabriek is site langs Albertkanaal onherkenbaar veranderd: Gosselin maakt logistiek lint steeds langer

In maart 2021 verlieten de laatste flessen melk de fabriek van Milcobel in Schoten. ‘Den Inza’ haalde z’n 75-jarig jubileum net niet. 2,5 jaar later staat alleen de oude fabriekspoort nog overeind. Erachter verrijzen twee megamagazijnen die het al indrukwekkend logistiek lint van de Gosselin Group tussen Hoogmolenbrug en de Brug van den Azijn nog fijnmaziger en slagkrachtiger maken.

(geschreven door Jan Auman voor Gazet van Antwerpen)

Marc Smet (65), CEO en eigenaar van de Antwerpse verhuizer en goederenbehandelaar Gosselin, neemt ons mee voor een bezoek aan zijn immense ‘werkvloer’ langs het Albertkanaal. In deze magazijnen worden containers van het United States Department of State zorgvuldig bewaard en de wereld rondgestuurd. In 34 landen heeft de nu uit de kluiten gewassen verhuisfirma - in 1969 opgericht door ondernemer Dolf Gosselin - intussen een kantoor om die en andere goederenstromen te coördineren, met in totaal 1100 medewerkers.

“Natuurlijk deed de sluiting van Inza mij iets”, vertelt onze ervaren gids, die intussen zelf 47 jaar bij Gosselin werkt. “Mijn vader heeft nog melk van onze koeien geleverd aan Inza. Die stonden hier vroeger langs het Albertkanaal te grazen. Later, toen de weiden door de toenmalige gemeente Deurne onteigend werden, heeft Dolf Gosselin hem aangeworven als één van z’n eerste medewerkers. Dat wij zoveel jaren later deze 6,6 hectare waarop de zuivelfabriek heeft gestaan konden aankopen, maakt die cirkel mooi rond. Ik heb nog een oude karnton (om room om te zetten naar boter) gered bij de ontruiming van Inza.”

Foto door Robin Fasseur
Marc Smet, CEO van Gosselin, op de voormalige Inza-site omringd door een delegatie van het gemeentebestuur van Schoten; burgemeester Maarten De Veuster en de schepenen Paul De Swaef en Walter Brat. “We zijn wat blij met de investering van Gosselin.” — © Robin Fasseur

Naar het voorbeeld van de magazijnen die Gosselin tien jaar geleden al inrichtte in de fabriekshallen van de eveneens opgedoekte Crown Cork Company, zullen ook deze nieuwe gigantische ‘warehouses’ op de Inza-site genoemd worden naar de ter zielen gegane leverancier van de flesjes chocomelk aan de Vlaamse scholen. “We beschikken hier straks over 38.000 vierkante meter bijkomende opslagruimte vlakbij onze vele andere magazijnen langs het Albertkanaal op het grondgebied van Deurne. We investeren hier 30 miljoen euro, de aankoop van het terrein niet inbegrepen. Het eerste magazijn wordt al in april 2024 in gebruik genomen.”

“Die opslagcapaciteit is niet het enige voordeel. We grijpen deze expansie aan om onze interne mobiliteit te reorganiseren waardoor zware vrachtwagens straks veel minder dan nu het geval is de Belcrownlaan en Melkerijstraat zullen belasten. Camions zullen snel, efficiënt en veilig heen en weer kunnen pendelen tussen onze magazijnen en eigen containerterminal, waar we jaarlijks zo’n 85.000 containers (TEU) laden en lossen. Voor onze eigen activiteiten, maar ook voor bedrijven in de omgeving zoals Manna.”

“Ook op die manier helpen we trouwens heel wat vrachtwagens van de weg. Die boxen komen hier toe met duwvaartkonvooien die elk liefst 144 grote containers kunnen vervoeren over het Albertkanaal, van de Antwerpse haven naar Deurne en terug. Straks mogen we van de Vlaamse overheid ook een nieuwe containerterminal van 11,5 hectare exploiteren verderop langs het Albertkanaal, in Genk. De bouw start begin volgend jaar.”

Foto door Robin Fasseur
De Inza-site in opbouw. Eén magazijn staat al bijna helemaal recht.”Ongelofelijk hoeveel beton hier onder de grond zat”, aldus Marc Smet. — © Robin Fasseur

Marc Smet is een pur sang ondernemer met een straf palmares. Op uitdrukkelijk verzoek haalt de bescheiden zoon van een Deurnese melkboer er voor onze fotograaf toch een materieel teken van erkenning bij dat hij recent ontving van de Amerikaanse overheid.

Marc Smet: “Die bijzondere samenwerking, om onder meer de complexe en vele verhuisbewegingen van hun ambassade- en ander personeel te regelen vanuit de VS en in heel Europa, ontstond al in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Jaar na jaar moesten we ons sindsdien bewijzen en ik kan je vertellen dat het US State Department de lat hoog legt.”

Burgemeester

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) en zijn schepenen Paul De Swaef en Walter Brat weten Marc Smet ook naar waarde te schatten. Zij hielpen Gosselin actief met het realiseren van de uitbreiding op de Inza-site.

“De sluiting van Milcobel was een harde klap voor Schoten”, weet Maarten De Veuster. “Dat een lokaal ondernemer, die ook nog eens in Schoten woont, die leemte dan zo invult met flink wat nieuwe werkgelegenheid tot gevolg en ook nog eens bereid is om mee te werken aan het oplossen van al langer bestaande mobiliteitsproblemen, juichen we toe.”

Foto door Robin Fasseur
Van de Inza-fabriek blijft niks meer over. Op de site aan de Melkerijstraat is de opbouw van het eerste grote magazijn van Gosselin Group al een heel eind gevorderd. — © Robin Fasseur

About Gosselin Logistics

Gosselin Logistics is a leading provider of logistics services. With activities ranging from terminal operations, forwarding and warehouse storage to customs formalities Gosselin Logistics can offer its customers a constant supply chain. Heavy-Gosselin is a division of Gosselin Logistics specialized in industrial projects.  

Gosselin Logistics is a division of the Gosselin Group that has its headquarters in Antwerp, Belgium. The company was founded in 1930 and employs a staff of 975 that generates more than 450 million euros in turnover. 

Unloading heavy lifts

Gosselin organizes the first 2 heavy-lift deliveries for Ineos Project One in Port of Antwerp-Bruges (Belgium)

Ineos Belgium awarded the Gosselin Group as their general contractor for the marshalling yard for Ineos Project One. Last Friday, Biglift Shipping b.v. vessel, MV Happy Star, delivered the first 2 heavy-lifts at the heavy-lift marshalling yard PSA Breakbulk Terminal (410).
BayWa r.e. en Gosselin

First container of 950 marks the start of the collaboration between BayWa r.e. Solar Trade and Gosselin

Like the laying of a foundation stone, the arrival of the first container of solar panels marks the new cooperation between BayWa r.e. Solar Trade and Gosselin. To achieve the storage of some 950 containers per year, Gosselin expanded its customs license from just its own warehouses to external warehouses.
Opwaardering Albertkanaal

Nog meer inzetten op binnenvaart

De opwaardering van het Albertkanaal is bijna voltooid. De ophoging van de bruggen en verbreding van het kanaal zorgen dat vierlaags containervaart voor DV containers voortaan mogelijk wordt. Ook voor Gosselin is dit goed nieuws aangezien Logistics zwaar inzet op de binnenvaart als transportmiddel.