Gosselin Logistics news

Welcome to our news section

Gosselin zoekt oplossingen voor elke transportuitdaging

Stijgende brandstofprijzen, verstoorde aanvoerlijnen, schaarste aan grondstoffen, niet-ingevulde vacatures, dalend waterpeil van rivieren, conflicten… De logistieke wereld krijgt in deze tijden wel heel veel op zijn bord. Maar ook voor elke transportuitdaging bestaan een oplossing, zo denkt Nik Coenye (Business Unit Manager Port Logistics & Transport bij Gosselin). “Wij brengen elke lading altijd naar de bestemming.”

(written by KMOinsider)

Nik Coenye: “Duitsland is de grootste afzetmarkt voor de transportactiviteiten van Gosselin. Voor alle duidelijkheid: Gosselin voert zelf geen conventionele wegtransporten uit. Wij werken hiervoor samen met externe transportpartners.” De link met Duitsland valt enerzijds te verklaren door de vele transporten in opdracht van het Amerikaanse leger. Anderzijds beheert Gosselin ook transporten voor commerciële klanten, denk aan Duits staal, machines enz. Alles samen vertrekken er op een gemiddelde zomerdag tot wel 60 vrachtwagens per dag van de Gosselin-terminal in Deurne richting Duitsland.

Transportuitdaging 1: de Oekraïne-factor

Daarnaast verzorgt Gosselin distributieopdrachten naar de Benelux en Frankrijk, en af en toe een bijzondere opdracht. “We beschikken ook over een afdeling die ‘verre’ transporten organiseert in opdracht van het Amerikaanse departement Buitenlandse Zaken (goederen van diplomaten van en naar posten in het buiteland nvdr).” Daar stelt zich al meteen een eerste probleem. Sinds de oorlog in Oekraïne begon, zijn transporten van Amerikaanse diplomatieke goederen door Rusland richting Centraal-Azië geen optie meer. “We dokterden al snel en alternatieve route via Georgië en Turkije uit, waarna de vrachtwagens de ferry over de Kaspische Zee nemen. Ondertussen ontdekken steeds meer transporteurs dat traject. Gevolg: dagenlange wachtrijen voor de overbevraagde ferrydienst.”

Nik Coenye
Transportuitdaging 2: talentschaarste en vergrijzing

Specialisten stellen vast dat de chauffeurspopulatie in Europa veroudert en dat er weinig instroom is van jong talent. De Poolse chauffeurs die lange tijd in West-Europa aan de slag gingen, krijgen vandaag in hun eigen regio betere werk- en loonvoorwaarden. En de zowat 20.000 chauffeurs uit, jawel, Oekraïne, zijn grotendeels gemobiliseerd. Er staan momenteel in Europa 300.000 vrachtwagens stil, gewoon omdat er geen chauffeurs zijn. Een transportuitdaging van formaat. Nik Coenye ziet maar één oplossing: “We moeten als sector jongeren motiveren om hun rijbewijs als truckchauffeur te behalen. Voor een jonge starter betekent dat evenwel een kostelijke ervaring. Vandaar dat veel transportfirma’s hierin investeren via jobdagen, startpremies en vergoedingen van de opleiding. Ook Gosselin draagt daar graag zijn steentje toe bij.”

Transportuitdaging 3: modal shift

Door de problemen met het wegtransport kijkt de logistieke wereld steeds nadrukkelijker uit naar andere vervoersmodi. Het spoor is een optie, maar weinig flexibel. Blijft over: de binnenvaart. “Hier kan Gosselin zijn toeven zeker uitspelen. Met onze ligging aan het kanaal (in zowel Deurne als Genk) beschikken we over vlotte verbindingen met de Antwerpse haven en het hinterland.” Toch rijst ook hier weer een nieuwe transportuitdaging. Nu Duitsland onder invloed van de energiecrisis weer meer steenkool transporteert, trekken veel Belgische binnenvaartschippers naar daar… waar ze vaststellen dat het waterpeil in de Rijn zo laag staat, dat vrachten nu over twee tot drie schepen moeten gespreid worden. Wat op zijn beurt alweer de prijzen opdrijft. Is het dan allemaal kommer en kwel in de logistiek? Nik Coenye eindigt alsnog met een positieve noot: “Dankzij onze schaalgrootte kunnen wij een beroep doen op trouwe transportpartners. Het voorbije jaar slaagden wij erin elke lading tijdig op zijn bestemming te krijgen. Gosselin zoekt en vindt altijd een oplossing op de klant te ontzorgen!”

Zoek je een oplossing voor een logistiek vraagstuk? Kijk je uit naar een partner die elke transportuitdaging aangaat? Gosselin gets the job done. Neem contact op met ons.

About Gosselin Logistics

Gosselin Logistics is a leading provider of logistics services. With activities ranging from terminal operations, forwarding and warehouse storage to customs formalities Gosselin Logistics can offer its customers a constant supply chain. Heavy-Gosselin is a division of Gosselin Logistics specialized in industrial projects.  

Gosselin Logistics is a division of the Gosselin Group that has its headquarters in Antwerp, Belgium. The company was founded in 1930 and employs a staff of 800 that generates more than 350 million euros in turnover. 

Schelde Exotech

Partnership with Schelde Exotech puts on weight

Gosselin has been transporting large industrial components for Schelde Exotech for years. Now that the company is moving to a new location, the weight restrictions no longer apply, and Gosselin is looking forward to new possibilities.
Flexibiliteit

Flexibiliteit zit Gosselin in het bloed

Om commercieel succesvol te zijn, moet een onderneming de nodige flexibiliteit aan de dag leggen. Het proactief aanbieden van klantgerichte oplossingen is de eerste stap in de ontwikkeling van een langtermijnsamenwerking met de klant. Business Development Manager Wim Raes licht toe.
Uitzonderlijk vervoer

Geen uitzonderlijk vervoer is te uitzonderlijk voor Gosselin

Een onderneming die zichzelf als een ‘360° logistics partner’ profileert, is het aan haar stand verplicht ook uitzonderlijk vervoer aan te bieden. Bij Gosselin staat de afdeling Heavy in voor deze taak onder het motto ‘een uitzonderlijke service voor een uitzonderlijke lading’. Het aanbod omvat verder nog industriële forwarding, Pilots & Permits’ en event logistics.